Sadelstol eller ergonomisk stol?

Du har måske hørt om sadelstole og ergonomiske stole med hvad betyder det egentligt? Og hvilken stol skal du vælge? 

Er Dynamostol en sadelstol?

Både ja og nej! Mange af de principperne bag vores ergonomiske arbejdestole udgår fra ”rytterstillingen”.

  • Du sidder i balance
  • Du har en opretsiddende stilling
  • Dine lår peger nedad
  • Du har en åben vinkel i hofte og lår.

Det der adskiller en "Dynamostol sadelstol" fra andre sadelstole, er den aktive siddestilling. 

Gammeldags sadelstol er lavet som en hestesadel. Her sidder du umiddelbart behageligt, men desværre betyder denne stilling, at du får tvunget dine ben fra hinanden i en unaturlig bred vinkel. Dette belaster dine hofter i en ekstrem udad rotation, som på længere sigt kan være skadelig og give ubehagelige smerter i hofteleddene. En sadel er som udgangspunkt skabt til en hesteryg, hvor rytteren er i bevægelse - på en sadelstol er der ingen naturlig bevægelse, som hjælper til at spænde op i ben, mave, ryg og skuldre. Det er netop dette, som vi hos Dynamostol ønsker at gøre op med. Vi skaber derfor ergonomiske stole, der styrker ryggen, idet de inviterer til en aktiv siddestilling. 

Sædet er formgivet så det passer til vores numse, hvilket du vil opleve når du sætter dig på stolen. En "gammeldags sadelstol" er formet som når du sidder overskrævs på en hest. Denne siddestilling laver en udad rottering i dine hofter så du svajer unaturligt i ryggen. Denne stillling er hverken god for dine hofter eller din ryg - med mindre du sidder på ryggen af en hest, hvor hesten skaber en naturlig aktiv bevægelse og du følger disse bevægelser og samtidig styrker din muskler.

Styrken ved den aktive siddestilling

En Dynamostol indbyder til en aktiv siddestilling; det lille sæde der i kraft af sin form støtter bækkenet, og samtidig giver dig mulighed for at bevæge benene helt frit. Det giver en dejlig frihed på stolen, hvor du ved at bevæge benene stimulere kredsløbet og samtidig styrker rygmuskulaturen. Du sidder mere oprejst, hvilket gør, at du er fuldstændig i balance. Samtidig behøver du ikke at sidde unaturligt højt, og du skal ikke over strække ryggen, da sædets form understøtter den naturlige s-kurve du har i ryggen. På en Dynamostol kan du bevæge HELE ryggen.

Nå du sidder i balance, belaster du ikke din krop og til trods for, at stolen er lille og handy, vil du aldrig opleve, at du føler dig usikker, eller at stolen kan tippe. Samtidig gør hjulene, at du let kommer omkring uden at skulle belaste særligt hofterne, som du vil gøre på en stol, hvor du ikke sidder i balance.

At sidde i balance gør også, at du i højere grad vil slappe af i skuldre og nakke. De fleste kender følelsen af at arbejde med skuldrene helt oppe ved ørene. Dette vil du i mindre grad eller slet ikke opleve, når du sidder på en aktiv stol.

Den aktive siddestilling som du får på en Dynamostol, vil altså styrke din ryg og dit kredsløb og samtidig give dig en bedre og mere behagelig siddestilling.

På en Dynamostol har du ikke ryglæn, det skyldes, at når du sidder i balance forsvinder behovet for at ”aflaste” ryggen og slappe af. Det styrkede blodomløb giver energi til hjernen, og du vil have en lang arbejdsdag hvor du kan fokusere på dit arbejde og ikke på smerter og træthed og uoplagthed – kort sagt Dynamostol er verdens bedste arbejdsstol.

Ulemper ved en traditionel sadelstol(hestesadel)

Mange tror fejlagtigt, at det gælder om at sidde så højt som muligt og over strække ryggen for dermed fremprovokere et ekstremt lændesvej. Men et ekstremt lændesvej vil fiksere din nedre ryg, så i stedet for at opnå styrke og større bevægelses frihed, opnår du blot at din nedre ryg ikke kan bevæges. På en hest er dette ikke det store problem, da hestens bevægelse træner mikromuskulaturen op langs rygraden. På en stol er det imidlertid et stort problem, da du på længere sigt vil opleve smerter og ubehag, som skyldes din siddestilling.

En anden problematik er, at du er låst i den nederste del af ryggen. Det betyder at din ryg, der normalt er en lang bevægelig ”slange”, ikke har mulighed for at bevæge sig i den nederste tredjedel. Det medfører, at du må kompenserer i de øverste to tredjedele af ryggen, heraf meget i nakken, som bliver udsat for en unødig stor belastning.

Mange der sidder på ”hestesadel stole” vil opleve, at den ekstreme vinkel benene tvinges ud i, påvirker hofterne således, at stolen kan synes behagelig, men presset på hofterne giver smerter der gradvist vil tiltage.

Hvis du er gravid eller lige har født må det frarådes, at du sidder på en hestesadel stol.

En designet sadelstol med bøjle

Grundlæggeren af Dynamostol, Claus Lundsgaard, har lagt det designmæssige arbejde i Dynamostol Classic, som har været på markedet i mere end 35 år. En funktionel og ergonomisk arbejdsstol, hvor den bagvedliggende filosofi bygger på rytterstillingen. Det bør dog understreges, at sædet er formet med tanke på kroppens anatomi, og ikke baseret på en sadel. 

Dynamostol InCharge er formgivet af den verdensberømte møbeldesigner Nanna Ditzel i 1998. En æstetisk og funktionel perle der hver dag glæder mange mennesker med siddende arbejde. Ligesom med Classic stolen er der her taget udgangspunkt i “rytterstillingen”.

Nanna Ditzel har forfinet udtrykket af stolen med en metal gribebøjle, som omkranser sædet. Dens funktion er at retningsbestemme stolen når den skal flyttes fra a til b, eller når du sætter dig på den. Der er det nemt at tage fat i gribebøjlen og trække stolen hen så du kan sætte dig på den.

Dynamostol ReForm er et redesign af vores Classic stol. I 2014 indgik vi et samarbejde med Ander P. Jensen, der ud fra Classic stolens principper skulle formgive en ny stol. Det blev til ReForm stolen. Som vi er meget stolte af. Funktionen er den samme, men stolens æstetiske udtryk er smukkere.

Vi er glade og stolte over at kunne sige, at vores stole har hjulpet rigtigt mange til at få en bedre og mere aktiv hverdag.

Fordelene ved en Dynamostol

Aktivitet

Det smarte ved vores stol er netop, at den kan dække mange forskellige behov. Frem for alt er det en aktiv stol som giver dig mulighed for at bevæge dig frit, styrke din muskulatur og stimulere dit kredsløb.

Derfor er der ingen grund til at tale om en bestemt vinkel i knæ og hofteled som er PERFEKT… næh det PERFEKTE er at du nu har fået en fantastisk stol, der er super fleksibel og som fungerer perfekt både på klinikker, ambulatorier, laboratorier og ved et hæve/sænkebord.

Når du sætter dig på stolen kan du mærke at bækkenet falder på plads ned i sædet. Da sædet er formet så det passer til dit bækken, vil du nemt mærke at du har lettere ved at rette din ryg end på en traditionel stol. I starten mærker du måske stolens udformning fortil, den fornemmelse forsvinder efter et par dage.

Forhøjningen fortil forhindrer at du glider ned af stolen selvom du sidder højere end på en almindelig stol. Der skal være en åben vinkel i dit hofteled, men du skal stadigt kunne nå jorden.

Det er en god ide at ændre lidt på højden i løbet af dagen.

Rengøring og hygiejne

Det minimalistiske design gør at stolen er let at rengøre. Alle flader er i krom eller aluminium, der tåler alle former for rengøringsmidler. Polstret kan vælges i kunstlæder, der tåler alle gængse rengøringsmidler beregnet til tekstil-rengøring.

Fleksibilitet

Sædets specielle design gør at du nemt kan sætte dig på stolen. Den praktiske gribebøjle gør det nemt for dig at retningsbestemme sædet, og det fungerer også perfekt som et håndtag, når stolen skal flyttes.

Eftersom stolen ikke fylder specielt meget, støder man ikke ind i kabinetter, brikse eller kollegaer når man suser rundt på stolen, som er udstyret med dejligt letløbende hjul.