Loading

Kilden til evig ungdom - 5 geniale og nemme yoga øvelser

De 5 tibetanere er fem enkle og powerfulde yoga øvelser for krop og sjæl - som alle kan udføre hjemme på stuegulvet.

Da Danmark lukkede ned i marts 2020 grundet corona, var vi i en lang periode bundet til hjemmet. Det kan godt være en udfordring, når man har et højt energi og aktivitets niveau. Heldigvis kunne jeg løbe og cykle, men jeg manglede den del der styrkede min core, også selvom jeg dagligt sad på min InCharge Office Flex på mit hyggelige hjemmekontor

Yoga havde jeg snuset lidt til, så jeg tænkte, at det kunne være en god træningsmulighed, og så tiltalte det mig, at det i princippet blot kræver en yogamåtte at udføre øvelserne.

Jeg søgte på nettet efter yoga øvelser og faldt over De fem tibetanere. 5 enkle øvelser på 15 minutter det lød dejligt overskueligt for en nybegynder, som mig. 

Endvidere læste jeg, at ved at udføre disse øvelser dagligt kunne man genvinde sin ungdom og opnå en bedre vitalitet og sundhed - what's not to like!

Nedenfor vil jeg kort beskrive de 5 enkle øvelser ( for at være helt korrekt kaldes øvelserne rite ). Er du helt nybegynder, som jeg var, kan du starte med at lave 5 - 7 gentagelser af hvert rite, og tilsidst arbejde dig op til 21 gentagelser af hvert rite. 

Nederst på siden vil jeg kort fortælle baggrunden for De fem tibetaner. 

Og så vil jeg sige, at disse øvelser har gjort en kæmpe forskel for mig. Jeg udfører dem hver morgen, så vidt muligt, og jeg kan mærke at de gør noget fantastisk for krop og sjæl, så jeg kan kun anbefale dig at komme igang.

Tibetaner øvelse 1.

Øvelse 1:

Du skal stå med strakte arme og en hofteafstand imellem benene. Drej rundt i retning med uret i et roligt tempo, så du vænner dig til fornemmelsen og ikke bliver svimmel. Dette rite kræver træning, så derfor er det godt at starte med et mindre antal end de anbefalede 21 gentagelser. Bliver du svimmel, skal du strække armene ud foran dig, samle hænderne og fokusere på din tommeltot. 

 

2. tibetaner øvelse

 

Øvelse 2:

Du skal lægge dig udstrakt på gulvet eventuelt på en yogamåtte eller et tæppe. Træk vejret ind og hæv først dit hovede og derefter benene. Sørg for at holde lænden i gulvet. På en udånding sænker du først benene og dernæst hovedet.

 

 

3. tibetaner øvelse

Øvelse 3:

Her skal du sætte dig på dine knæ og kroppen rettet op, sæt tæerne i gulvet og placer dine håndflader bag på lårene. Du kan eventuelt folde din yogamåtte, eller lægge en pude under knæene, hvis det føles ubehageligt for dine knæ. Pres langsomt hagen ind mod brystet og tag derefter en dyb indånding. Læn dig så langt tilbage som muligt, og kom derefter tilbage til udgangspunktet.

 

4. tibetaner øvelse

Øvelse 4:

Nu skal du sætte dig på gulvet med udstrakte ben og håndfladerne placeret i gulvet lige ved bagdelen. Pres langsomt hagen ind til brystet, træk vejret ind og løft bagdelen op, så du rejser dig i en bro med bøjede knæ og strakte arme. Pust ud og kom langsomt ned at sidde igen.

 

 

5. øvelse af de fem tibetanerØvelse 5:

Ved den sidste øvelse skal du lægge dig på maven med armene strakt og hænderne i gulvet ud for skuldrene. Træk vejret i og løft bagdelen op så du kommer op i din downward facing dog ( eller en Toblerone-trekant ). Dine hænder og fødder skal holdes på samme plads under hele øvelsen og meget gerne med så strakte ben og arme som muligt, hvis du kan holde hælene i gulvet, er det fantastisk.

 

Her kan du se en video af hvordan du udfører De fem tibetaner 

Er du mere til at se hvordan øvelserne udføres, så har jeg lånt denne video fra Betiina Larsen. Hun viser og beskriver øvelserne ret godt.

 

Hvad er det de fem tibetaner kan?

Øvelserne kan spores tilbage til omkring år 0, og blev udtænkt af tibetanske munke, der mente, at kilden til evig ungdom og et sundt liv kunne skabes ved hjælp af nogle relativt simple øvelser.

I Danmark blev vi introduceret for øvelserne i slutningen af 1930'erne via Peter Kelder's bog De fem tibetaner.

Ifølge Peter Kelder, er der mange god fordele ved dagligt at udføre de fem tibetanere: foryngelse, bedre søvn, friskhed og energi, bedre hukommelse m.m.

Det påstås at allerede efter et par ugers træning har du opnået følgende:

  • Aldringsprocessen sænkes - du føler dig yngre

  • Du øger dit energiniveau

  • Du forbedre din mentale klarhed og du skærper dit fokus

  • Du mindske dit stressniveau og dit sind bliver mere roligt

  • Du taber dig og din core strammes op

  • Du forbedre din styrke og bevægelighed

  • Du forbedre din søvn, og du vågner op fyldt med energi

Der er ikke forskningsmæssigt belæg for, at disse øvelser er vejen til en super krop, som kan blive meget gammel. Men jeg har haft, og har utrolig stor glæde af disse øvelser, som jeg udfører dagligt. De gør noget godt for mig, og derfor vil jeg gerne dele min gode oplevelse med De fem Tibetaner.

 Andre træningsforslag

I min søgen efter inspiration til at træne hjemme på stuegulvet fandt jeg, inde på  Emma Martiny's webside, masser af gode træningsøvelser. 

Martiny har en fin palette med forskellige øvelser inden for Pilates, Yoga, stræk øvelser, styrke øvelser mm. 

Hvis du mangler inspiration til din træning så kan jeg absolut anbefale at gå ind på Emma Martiny's side og lade dig inspirere.