Ergonomi på tandklinikken - dental ergonomi

Arbejdet på tandklinikker byder på udfordrende arbejdsstillinger for såvel tandlæger som tandplejere, klinikassister m.m.
Her på siden kan du læse meget mere om ergonomi på tandklinikken bl.a.:
• Hvordan du selv kan hjælpe kroppen til en sundere arbejdsstilling,
• Øvelser og viden fra Mette Krebs, ekspert i Dentalergonomi
• Se ergonomiske stole udviklet specielt til tandklinikker.

Alt sammen samlet her for at hjælpe dig til at undgå smerter og arbejdsskader, så du kan gå glad på arbejde de næste mange år.
Ergonomiske dentalstole

Som en del af vores mission om at det aldrig må gøre ondt at gå på arbejde, har vi længe haft et specifikt fokus på ergonomi i tandplejen. Tandlæger, tandplejer, klinikassistenter m.m. arbejder nemlig med specielt udfordrende arbejdsstillinger, som en god arbejdstol skal understøtte.

Vi har således udviklet ergonomiske dentalstole specifikt til tandklinikker.

Ergonomi på tandklinikken - det gode arbejdsliv

Ergonomi og gode arbejdsforhold er vigtigt på de fleste arbejdspladser, men i tandplejen er ergonomi endnu vigtigere end normalt, ja faktisk kan det nærmest ikke overvurderes hvor vigtigt det er! Tandlæger, tandplejere m.m. har nogle helt specielt udfordrende arbejdsstillinger, når de sidder bøjet over patienten, og derfor er ergonomi og arbejdsstillinger helt essentielt for et langt og godt arbejdsliv i tandplejen. 

Ergonomisk siddestilling på tandklinikken 

Arbejder du på en tandklinik, så er du med stor sandsynlighed klar over, at en god kropskontakt er altafgørende for, hvor mange år du kan arbejde på klinikken. Det er så vigtigt, at du hver dag mærker efter hvad din krop fortæller dig. Mantraet om at det er okay, at det gør lidt ondt er forældet og forstokket.

DET ER IKKE MENINGEN, AT DET SKAL GØRE ONDT AT GÅ PÅ ARBEJDE.

Derfor er den måde du indretter din unit og patient utrolig vigtig. Se evt. denne video fra Krebs Ergonomi. Tænk på at dit hoved vejer fem-syv kilo i sig selv - og jo længere du strækker det ud i yderpositioner, jo tungere bliver det for ryggen at bære det! Det kan på sigt give nogen grimme arbejdsskader i ryggen, nakken, skuldrende og hovedet.

Det er også vigtigt, at du sidder på en ergonomisk operatørstol, som giver dig en god støtte i de udfordrende arbejdsstillinger. En god ergonomisk dentalstol er nem at komme rundt med og den har letløbende hjul, så du ikke skal bruge kræfter på at bevæge dig rundt. Den skal have et sæde, der giver din rygsøjle en naturlig s-kurve, så du ikke falder sammen i ryggen og trækker skuldrene frem, når du sidder og arbejder. Se mere om ergonomiske dentalstole her

Hvordan undgår du arbejdsskader og rygsmerter?

Vi ved godt at det er lettere sagt end gjort - men ved at lytte til hvad din krop fortæller dig og reagere i tide, så kan du slippe for smerter og sygedage. Lav gerne mange små øvelser i løbet af arbejdsdagen. Mangler du inspiration så har vi nogle forslag til udstrækningsøvelser på tandklinikken her, de er enkle og kan nemt laves, når du har to minutter. Man kan med fordel huske hinanden på at få strukket kroppen ud, så den er fit for fight. 

Dental ergonomi 

Dental ergonomi er muligvis en lidt overset disciplin i Danmark, mens der internationalt er større fokus på området, her kendt under navnet Dental Ergonomics. Vores vidensartikler om ergonomi i tandplejen her på siden, er baseret bl.a. på Mette Krebs', store arbejde inden for dental ergonomi, så hvis du ikke er blevet mættet med viden her på siden, kan du læse mere hos Mette Krebs på krebsergonomi.dk eller ved at søge mere viden om Dental Ergonomics i internationale tidsskrifter.