Har du en stillesiddende livsstil?

Mange af os har idag en livsstil, hvor vi er mere stillesiddende end aktive. Det er ikke super godt for vores helbred, da vores krop er bygget til, at vi skal bevæge os og være aktive.

Ser vi på kroppen som en lille maskine, så er den opbygget af over 360 led og 700 skeletmuskler, som dagligt har brug for at blive motioneret. Du behøver ikke at motionere mange timer hverdag, men det er vigtigt, at du bevæger din krop, at du er opmærksom på, hvad du kan gøre for at holde din krop stærk og aktiv.

Dit blodomløb har også brug for at du bevæger dig

Det er måske ikke noget du umiddelbart tænker over men det er livsvigtigt at du bevæger dig for at dit blodomløb har et naturligt flow i kroppen.

Blodomløbet (også kaldt kredsløbet eller det kardiovaskulære system) er det system af hjerte og blodkar, der transporterer dit blod rundt i kroppen. Det består af hjertet, arterier, vener og kapillærer. Hjertet pumper ilt- og næringsstofrigt blod ud i arterierne, de store blodkar, der fører blodet væk fra hjertet og ud i kroppens organer og væv. Når blodet når organerne og vævene, udveksler det ilt og næringsstoffer med cellerne og optager affaldsstoffer.

De ilt- og næringsstoffattige blodarterier, venerne, fører blodet tilbage til hjertet. Blodet føres først gennem kapillærerne, som er de mindste blodkar, og her finder udvekslingen af næringsstoffer og affaldsstoffer sted. Et godt blodomløb er afgørende for vores vel befinde, da det sikrer, at vores celler modtager de nødvendige næringsstoffer og ilt til at fungere, og at affaldsstoffer fjernes. Ved et sundt blodomløb skønnes det, at det tager ca. 30 sekunder for blodet at cirkulere hele vejen rundt i en cyklus.

Fysisk aktivitet hjælper til at transportere blodet rundt, derfor er manglende motion en af de mest almindelige årsager ved dårligt blodomløb. Så ved stillesiddende arbejde er det super vigtigt, at du sidder på en stol, der giver dig en aktivsiddestilling og ikke lukker for kredsløbet.

Hvad sker der egentlig når vi sidder stille og glemmer at bevæge os?

 

I YouTube tegnefilmen “Why sitting is bad for you af Murat Dalkilinç” illustreres det meget fint, hvordan rygsøjlen er samlet af en lang række knogler og bruskskiver (diskene). Omkring rygsøjlen er der hæftet muskler, ledbånd og sener som holder det hele sammen. Når vi sidder ned, er det ofte med en rundet ryg og skuldre og peger fremad på en uhensigtsmæssig måde - det er en siddestilling, der lægger et pres på rygsøjlen. Det vil over tid slide på rygmarvsdiskene og du vil få smerter i ryggen og benene. Den buede siddestilling belaster også dine led, ledbånd og muskler da de strækker sig unaturligt for at tilpasse sig ryggens buede stilling.

Når du synker sammen i ryggen, er der minder plads i brysthulen, så dine lunger har mindre plads til at udvide sig, så kan have svært at trække vejret ordentligt, og det begrænser mængden af ilt, som du skal bruge til at fylde din lunger med ilt, som skal transporteres rundt med blodet - så du træt og ukoncentreret, hvis du falder sammen i ryggen.

Hvilken effekt har en stillesiddende livsstil på hjernen?

Kvinde der er træt

Det meste af din arbejdstid sidder du formentlig ned, og bruger din hjerne på at koncentrere dig om dine arbejdsopgaver, men ironisk nok strider lange stillesiddende perioder faktisk mod en god koncentration. At være stillesiddende reducerer som tidligere nævnt blodgennemstrømningen og mængden af ilt. Din hjerne kræver, at ilt og blod transporteres rundt, ellers vil din koncentration vil højst sandsynligt falde og du bliver træt.

 

Hvad sker der med din krop, hvis du ikke bevæger dig?

Undersøgelser har vist, at en stillesiddende livsstil kan være forbundet med forskellige typer af kræft og hjertesygdomme, og det kan også bidrage til diabetes, nyre- og leverproblemer. Faktisk har forskere fundet ud af, at inaktivitet på verdensplan forårsager omkring 9% af for tidlige dødsfald om året. Det er mere end 5 millioner mennesker. Så det der umiddelbart virker ret harmløst, kan i det lange løb være meget dårligt for dit helbred.

Heldigvis er der masser af muligheder for ændre på din inaktive livsstil

Sid med en 130° vinkel i hoftenHvis du ikke har andre muligheder end at sidde i forbindelse med dit arbejde, så prøv at skifte til en stol der bl.a. giver dig en mere lige rygsøjle. Vores stole hjælper dig til at sidde ret op, desuden er sædet formet, så du nemt får en åben vinkel på 130°, så blodet har lettere ved at flyde rundt i kroppen, så du ikke bliver træt og ukoncentreret sidst på dagen.

 

 

Har du et hævesænkebord så brug det. Rejs dig op et par gange om dagen. Gå en lille tur på ti minutter i forbindelse med din frokostpause, hvis det er muligt. Stå op når du har møder med andre, walk and talk er også en super måde at holde møde på (hvis muligt).

Pas godt på dig selv 🌸