Noget om at skabe gode vaner og en investering i livskvalitet

Hvis du ligesom jeg har en interesse for at leve et sundt og godt liv, så kan jeg varmt anbefale: “Begynd med vanerne” af forfatteren Mike Radoor. Her får du en god og kompetent indsigt i, hvordan du med enkelte ændringer kan opnå de mål, du sætter dig og således ændre på nogle af dine dårlige vaner - hvis du ønsker det.

Radoor, har en online virksomhed, hvor han opbygger træningsforløb og kostprogrammer til mennesker, der ønsker at forbedre deres livsstil. Han holder foredrag og lægger dagligt gode råd op på sin instagram profil.  

I bogen fortælle Radoor om sit eget liv, og hvordan en stresset hverdag gjorde, at han måtte omlægge sit liv radikalt. Han kender til den stressede hverdag og alle undskyldningerne for ikke at have tid til at træne, derfor skriver han at ; “det handler om at prioritere og finde glæden ved at vælge træning og sund kost til.” Men mest af alt handler det om at ændre på sine vaner. At ændre på sine vaner kan være noget af det allersværeste, og derfor kan det være en god idé at:

 1. Vælg en enkelt vane ad gangen
 2. Gør det til en daglig rutine
 3. Hold dig selv ansvarlig ved at føre en logbog eller få en partner til at følge med
 4. Beløn dig selv, når du har opretholdt vanen i en uge eller mere
 5. Giv ikke op, selvom du måske falder tilbage en gang imellem

At oprette en ny vane tager tid og tålmodighed, som en tommelfingerregel tager det omkring 30 dage at ændre en vane, så vær tålmodig med dig selv og fortsæt med at prøve. 

Et ønske om en sund og aktiv krop 

I bogen præsentere Radoor os for begrebet NEAT, som jeg ikke tidligere er stødt på, men som er super logisk. Det går i korte træk ud på, at du skal tænke fysisk aktivitet ind i din dagligdag. Aktiviteter der øger din forbrænding uden, du behøver at have træningstøjet på. Hvis du har en travl hverdag med små børn, aflevering, afhentning, indkøb, putning, mm., så kan det være en oplagt mulighed for at bevæge kroppen, specielt hvis du har et kontorjob hvor du sidder ned det meste af arbejdsdagen. 

Her er en række forslag til hverdagsaktiviteter, som er nemme at udføre: 

 • Gå til og fra bussen
 • Cykel eller gå til og fra arbejde, hvis muligt
 • Gå en lille omvej hen til kaffemaskinen eller toilettet
 • Stå på ét ben, når du binder dine snørebånd
 • Leg med børnene
 • Tag cyklen ned for at handle i stedet for bilen
 • Tag trappen frem for rulletrapperne eller elevatoren
 • Gå en morgentur med hunden
 • Klip hækken, slå græsset, eller fjern ukrudtet i haven
 • Gør rent, og sæt lidt fart på

Hos Dynamostol tænker vi over, hvordan vi kan investere i en sund og aktiv livskvalitet. Vores krop er ikke skabt til en hverdag, hvor vi ikke bevæger os, og ifølge Radoor ligger din NEAT på omkring 15%, hvis du har et stillesiddende kontorjob, så her kan det være en god idé at sidde på en kontorstol, der giver dig en aktiv siddestilling. 

På vores blog kommer vi også med forslag til øvelser, som du kan lave i løbet af din arbejdsdag for at styrke kroppen. 


Jeg kan varmt anbefale Mike Radoor's bog “Begynd med vanerne”, og må samtidig indrømme, at der ind imellem kan være langt fra tanke til handling. Jeg har en del dårlige vaner, som jeg prøver at ændre, og nogle dage er bedre end andre.

Rigtig god læselyst, hvis du har ladet dig inspirere til at læse bogen. Og god fornøjelse med at ændre på dine vaner, og arbejde på en sund og aktiv livsstil.