Tænk ergonomi ind i din arbejdsdag og sæt sundhed i centrum
Arbejdet som pædagog kan være hektisk og udfordrende, det er derfor vigtigt at have de bedste redskaber og viden så du kan passe på dig selv og dine kollegaer.
I denne blog vil jeg komme med ideer til, hvordan du kan tænke ergonomi ind i dagligdagen og skabe et dejligt arbejdsrum, så du undgår nedslidning på grund af de daglige belastninger, som du udsættes for i forbindelse med dit arbejde.
Ergonomisk siddestilling
Ergonomi handler om at tilpasse arbejdsmiljøet til den enkelte, så kroppen belastes mindst muligt. Det er særlig vigtigt for dig som pædagog, da dit arbejde foregår i børne højde - eksempelvis når du befinder dig i gulvhøjde i gaderoben, i legesituationer, ved rundkredssamling mm.
Fokus på den ergonomiske siddestilling kan forbedre komforten og reducere risikoen for arbejdsskader. Classic DayCare giver dig en god komfort samtid med, at den støtter dig der, hvor du normalt vil blive belastet. Du kan læse mere om DayCare stolen til vuggestuer, børnehaver og SFO’er her.
Arbejdet i børnehøjde og det gode arbejdsmiljø
For at interagere og kommunikere med børnene, er det ofte nødvendigt at arbejde i børnehøjde. Dette betyder ikke kun at bøje sig ned, men også at skabe et miljø, hvor børnene kan deltage på deres niveau.
Det kan til tider være umenneskeligt for et voksent menneske at bevæge sig rundt i børnehøjde en hel dag, og det slider på ryggen, hofterne, nakken og armene.
Gode fysiske arbejdsbetingelser er afgørende for trivselen, det gælder derfor om at skabe et rum hvor både børn og voksne trives og føler sig godt tilpas. Brug de hjælpemidler der tilgængeligt som eksempelvis hæve sænke puslebord, hæve sænke borde, ergonomiske arbejdsstole mm.
Husk altid at bruge benene og ikke ryggen når du løfter børn og tunge genstande, og det er super vigtigt, at du undgår vrid og drej i løftesituationer.
Lav eventuelt styrketræning, strækøvelser eller yoga sammen med børnene, hvor i laver øvelser der styrker glæde og sammenvær.
Sørg for at luft ud efter i har spist, dels for at få renset mad dunsen ud, men også for at få frisk luft ind i de rum som I bevæger Jer rundt i. God luft kvalitet og et godt indeklima er ekstremt vigtigt for en god trivsel hos børn og pædagoger.
Det er vigtigt at der er en god belysning, i de rum hvor I opholder Jer. I mange institutioner suppleres dagslyset med lysstofrør - og det er måske ikke altid super godt. Du kan læse om krav og regler om lys her.
Pas på dig selv og dine kollegaer
Sidst, men ikke mindst, er det afgørende at du passer på dig selv og dine kollegaer. Her gælder det om at skabe et støttende og samarbejdsvilligt arbejdsmiljø.
Del dine bekymringer og oplevelser med kollegaer og ledelse. Sammen kan I finde løsninger på de problemer der opstår i løbet af arbejdsdagen.
Hjælp hinanden som et team, der arbejder på at få den bedste arbejdskultur. Lyt til hinanden og støt hinanden, for mental utryghed kan også give fysiske smerter. Det kan undgås ved et åbent og hensynsfuldt arbejdsmiljø, hvor der er plads til at dele frustrationer, glæde, bekymringer og optimisme.
Så husk, kære pædagoger, tænke ergonomi ind i det daglige arbejde, skabe et godt arbejdsmiljø, undgå nedslidning og vigtigst af alt, pas på dig selv og dine kollegaer. Sammen kan I skabe en sunde og gode arbejdsoplevelser.
Jeg håber, at denne blog har givet lidt nyttige tips. Vi har kæmpe respekt for Jeres arbejde som pædagoger og ønsker Jer alt det bedste.