3 måder at styrke kontorkroppen på

Hvis man sidder meget på sin kontorstol, og har gjort det i mange år, kan man godt udvikle spændinger i muskulaturen flere steder i kroppen. Disse spændinger forekommer ved, at musklerne i praksis tilpasser sig de forhold, de bliver udsat for, og typisk skaber det problemer, når musklerne bliver for korte.

Det betyder med andre ord, at når man sidder ned i mange timer i træk, begynder kroppen at forme sig til en siddende, passiv stilling med bøjede led, og derfor kan det blive svært at 'rette sig ud' igen.

For korte muskler gør som regel, at kroppen ikke kan arbejde ordentligt, hvilket ikke kun medfører gener på arbejdspladsen, men også i ens daglige liv når man har fri, og gerne vil bruge kroppen på en anden måde.

I nedenstående billeder viser og forklarer, fysioterapeut Bjarke Bech Villadsen, hvad der sker i kroppen, når man sidder ned i mange timer hver dag.

"når man sidder ned i mange timer i træk begynder kroppen at forme sig til en siddende, passiv stilling med bøjede led, og derfor kan det blive svært at 'rette sig ud' igen."

 

Oplever du spændingshovedpine når du sidder og arbejder?

Spændingshovedpine kommer fra denne muskel - Pectoralis minor, er en lille muskel, der sidder under den store brystmuskel, og mellem et fremspring på skulderbladet og ribbenene. Den bliver ofte stram og forkortet ved kontorarbejde,

og trækker derfor skulderbladet frem. Dette skaber problemer i muskulaturen på bagsiden af skuldrene og i nakken, hvilket ofte føre til ømhed oven på skuldrene, mellem skulderbladene, i nakken og i nogle tilfælde spændingshovedpine.

Baglårsmusklerne forårsager en krum ryg 

Ofte når man sidder på en stol, kommer man til at falde sammen i ryggen, se billedet nedenunder. Selvom der ikke er lavet studier på dette endnu, kan det meget vel skyldes forkerte en forkert siddestilling som påvirker bag- og  inderlårsmusklerne. Sagen er at disse muskler hæfter på sædeknuderne, som er den nederste del af bækkenet. Musklernes placering gør, at når man sidder ned, vil forkorte muskler, trække i bækkenet så det kommer til at pege bagud, som vist på billedet nedenunder. Dette vil også få rygsøjlen til at pege bagud, hvilket giver problemer længere oppe, og kan forårsage smerte i ryggen.

En ergonomisk korrekt stol kan afhjælpe spændingshovedpine og krumning i ryggen

Det er muligt at afhjælpe spændingshovedpine og krumning i ryggen ved at sidde på en ergonomisk korrekt stol, der giver en siddestilling med en åben vinkel i hoften. På nedenstående billede vises og beskrives det, hvor enkelt det kan være at opnå en ergonomisk korrekt siddestilling.

Sædets form har en vigtig funktion dels fordi det bremser dig i at glide ned ad stolen, dels fordi det retter bækkenet op, så man undgår at falde sammen i ryggen og således belaste de nederste ryghvirvler.

Bøvler du med ondt i ryggen eller spændingshovedpine, så kan du prøve en af vores stole helt gratis i 14 dage, for at se om det vil være en hjælp for dig. 

Denne blog er skrevet af fysioterapeut Bjarke Bech Villasen